Vác

Camelot Club Hotel és Rendezvényközpont - látnivalók

vonzó idegenforgalmi célpont – egyrészt 900 éves történelme, másrészt gazdag kulturális élete miatt. Katolikus püspöki székhely. Kedvező adottságai miatt a terület évezredek óta lakott, már a honfoglalás korában is település volt a mai Vác helyén. A Váci Püspökség alapjait I. István király rakta le, a püspökséget mégis I. Géza alapításának tekintik. Ettől kezdve az egyház végig jelentős szerepet játszott a város életében. A mindenkori püspök volt a város földesura, a jelenlévő főpapi udvartartás révén a város építészetileg és kulturális szerepét tekintve a kezdetektől fontosnak számított.

A középkorban a vízpart mellett egy kiemelkedő részen megépült a váci vár. Szükség is volt rá, hiszen a város a történelmi Magyarország középpontjában volt, így a fontos hadiesemények mindig érintették. Így történt ez az 1241-es tatárjárás idején is, mikor a mongolok az ott biztonságot kereső lakossággal együtt felégették a vártemplomot és a püspöki udvartartás épületeit. A tatárok távozása után IV. Béla a délnémet vidékről hívott telepeseket az elnéptelenedett romok közé, akik az addigi központtól északabbra telepedtek le, a város mai főtere köré és itt építették fel saját hagyományaik szerint a Szent Mihály tiszteletére szentelt plébániatemplomot, intézményeiket, lakóházaikat. Az 1990-es évek legelején egy pap a Fehérek Temploma alatti elfeledett pincében 18. századi múmiákra és gyönyörűen festett koporsókra lelt. A lelet világviszonylatban egyedülálló, a múmiák a pince által teremtett környezetben hihetetlen jó állapotban konzerválódtak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a múmiák közül némely még életében teljes mértékben rezisztens volt különböző halálos betegségekre, melynek okát még kutatják (feltételezések szerint génmutáció révén – a National Geographic filmet forgatott a múmiákról és vizsgálatukról). A múmiák és a koporsók egy része megtekinthető a Március 15. téri Memento Mori nevű állandó kiállításon.

2006-ban átadták a teljesen átépített, megszépült Március 15. teret, melynek köszönhetően az egykoron a tér közepén álló templom maradványai a nagyközönség számára is megtekinthetővé vált.


 Nevezetességei:

A Március 15. tér épületegyüttese:

Fehérek Temploma és rendház
Irgalmas rendi kórház és kápolna
Városháza
Nagypréposti Palota
Görög templom és kiállítóhely
Kuria


 A Konstantin tér épületegyüttese:

Váci székesegyház
Apor Vilmos Katolikus Főiskola épülete (korábban papnevelő intézet-szeminárium)
Püspöki palota
Papsarok épületei
Váci Egyházmegyei Könyvtár
Váci Püspöki és Káptalani Levéltár
Kispréposti palota


Templomok, rendházak:

Piarista templom, rendház és noviciátus
Ferences templom és rendház
Református templom
Evangélikus templom és közösségi ház
Hétkápolna-Országos búcsújáró hely
Kálvária
Rókus kápolna
Zsinagóga


További látnivalók, műemlékek:

Kőkapu (diadalív Mária Terézia tiszteletére, 18. század második fele)
Hegyes torony és római kori falmaradványok (a limes és a helyőrség után)
Gombás-patak barokk hídja (Kőszentes híd)
Vörösház
Vasútállomás épülete
Hincz Gyula Gyűjtemény
Tragor Ignác Múzeum
Reitter-féle kocsigyár
Rózsakert (a Madách Imre Művelődési Központ mögött)
Duna-korzó (Liszt Ferenc, Ady Endre és József Attila sétány)
Zenepavilon
Naszály hegy barlangjai
Ártéri tanösvény
Váci Strandfürdő és Uszoda

Vissza a látnivalókhoz

© 2016 - Camelot Club Hotel Kft. - Camelot club hotel és Rendezvényközpont - szállás, szálloda, esküvő és rendezvények, Verőce, Vác, Dunakanyar - weboldal készítés