Bánk

Camelot Club Hotel és Rendezvényközpont - látnivalók

Bánk kis településként húzódik  meg a Cserhát és a Börzsöny lábánál. Története régmúlt idők- re nyúlik vissza.

"A romhány-diósjenői vasútvonal mentén fekvő kisközség, 100  házzal és 550 lakossal, a kik részben magyarok, részben pedig magyarosodó tótok s két család kivételével evangélikus vallásúak. Postája Rétság, a távírója és a vasúti állomása pedig helyben van. A helység a Duna-ipoly völgyi helyi érd. vasút szárnyvonala mellett fekszik. A 70-es években az ország gazdasági fejlődése és a városok rohamos növekedése keltett igényt újabb és újabb üdülőterületek, pihenőhelyek meghódítására. Bár Bánk csodálatos tava korábban is vonzotta a természet szerelmeseit, a jelentősebb fejlődés erre az időre tehető, számos beruházás járult hozzá, hogy napjainkra valóságos "üdülőparadicsommá" válhatott az itteni közösség lakóhelye.


 A település lakói híven őrzik szlovák nemzetiségi hagyományaikat. Látható ez az építményeken, a viseletben, vagy éppen a hagyományos szlovák ételekben. A csodálatosan szépen hímzett bánki népviselet szinte minden család féltve őrzött kincse, igaz ma már nem mindennapi viselet. Nagyobb ünnepeken azonban mindig előkerül, s lányok, asszonyok örömmel pompáznak benne

Bánk nagy gondot fordít a népi és a nemzetiségi kultúra ápolására is. Már több mint 30 esztendeje, minden év augusztusának első hétvégéjén kerül megrendezésre a Megyei Nemzetiségi Találkozó immár többnapos rendezvénysorozata. Ilyenkor az ország messzi tájairól érkeznek művészeti csoportok hogy műsorukat a sokezer messzirôl jött érdeklôdô elôtt bemutathassák a tó mellé épült hatalmas víziszínpadon. Ilyenkor  reggeltôl-estig áll a vigalom. Színponpás népviseleti felvonulással kezdôdik az ünnep, egész nap énekszó, zene, tánc tölti meg a falu utcáit, és a népművészeti vásár kínálata is bôséges. Estébenyúlóan a nemzetiségi bálon mulatnak táncolnak bánkiak, és vendégek egyaránt.

De a nyár többi napja sem marad szórakoztató kulturális rendezvény nélkül. A környék legnagyobb - bizton állítható -, legszebb környezetben lévô szabadtéri színpadán hétrôl-hétre színvonalas programokat kínál a "Bánki Nyár"  rendezvénysorozat. Többek között hangversenyek, népzenei programok, fimelôadások, színházi programok váltakoznak, de a fiatalabb korosztály könnyűzenei koncerteknek is tapsolhat.


 Nevezetességei:

Bánki tó, strand
Szlovák tájház

Vissza a látnivalókhoz

© 2016 - Camelot Club Hotel Kft. - Camelot club hotel és Rendezvényközpont - szállás, szálloda, esküvő és rendezvények, Verőce, Vác, Dunakanyar - weboldal készítés